Képes beszámolók

2023. november 10. Bennem élő világ című önálló kiállításom Nagymányokon

A kiállítás, a Magyar Festészet Napja programsorozathoz kapcsolódik .
Szeretnék köszönetet mondani Huckerné Linde Juditnak a Nagymányoki Közművelődési Központ vezetőjének, hogy létrejöhetett ez a kiállítás, Bartucz Máté polgármester úrnak, aki a megnyitót sajnos nem tudta megvárni egyéb kötelezettségei miatt, Markovics Mihály dekoratőr – és ikonfestőnek, aki nem a megszokott, hanem performance jellegű előadásával nyitotta meg a tárlatot, Melcher Ákosnak, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékének, hogy zongorán közreműködött, a Nagymányoki Városi Fúvószenekar erre az alkalomra alakult kvartettjének: Tekauer-Dürr Anitának, Neubauer Antalnak, Neubauer Norbertnek, Orbán Rolandnak, valamint Nagy Stefániának és Linde Gyulának a technikai segítséget és mindenkinek, aki megtisztelt és eljött a kiállításom megnyitójára.
Legfőképpen pedig feleségemnek, aki mindenben támogat és menedzseli a munkámat.

Fotók: Hilda Markovics Juhász Józsa Nagy Stefánia, Linde Gyula Sütő-Németh Hajnalka

2023. szeptember 27. Tükör című önálló kiállításom Ajkán

” emberi életünkben számtalan csodával találkozhatunk, fantasztikus titkokkal, amelyeket nem tudunk megmagyarázni. Ilyen jelenség és csoda az ember belső világa, még inkább mindaz, amit megvalósít alkotó festőként. Néha jobban megértjük a képek világát, mint önmagunkat, mert úgy tapasztaljuk, saját belső világunk tárul fel bennük a maga teljességében. Amikor a festészet, a képi alkotás csodáját szemléljük, feltárul egy személyes, belső titok. A titok nyitja maga az alkotó, akinek a kezében az ecset mint kulcs, amely nyitja a lélek rejtett világának ajtaját. Minden emberi alkotás feltárja az alkotó belső világát, ráirányítja a figyelmet nemcsak az esztétikai szépségre, hanem azon túl az alkotás művészetére.” Részlet Stadler László Dezső atya köszöntőjéből.

2023. szeptember 26. Prága

A prágai Liszt Intézet, valamint a budapesti Cseh Centrum közös pályázatot hirdet KERESZTEZŐDÉSEK témakörben. Az alkotásoknak szükséges reflektálni a két nemzet történeti, néprajzi, társadalmi, kulturális vagy természeti párhuzamaira – minden esetben cél a közösség, párhuzamosság feltárása.

2023. szeptember 21. 17. Velencei Nemzetközi Művészeti Vásár

A Palazzo Albrizzi-Capello a reneszánsz egyik legismertebb palotája Velencében. Ez egy 16. századi történelmi épület, és több nemesi velencei család birtokában volt. Az épületet ma az ACIT Venice – az Olasz-Német Kulturális Egyesület – kezeli , amelyet Európa egyik legjelentősebb interkulturális egyesületeként tartanak számon. Az ACIT szűnni nem akaró kulturális tevékenységének köszönhetően a Palazzo Albrizzi-Capello manapság gyakran dolgozik együtt a Goethe Intézettel és más helyi és nemzetközi intézményekkel, megőrizve ősi hírnevét. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően emlékezetes művészeti kiállítások, konferenciák, kongresszusok és koncertek hatalmas programot kínál.

Itsliquid-kommunikációs platform a kortárs művészet, építészet, design és divat számára. 2001-ben Luca Curci alapította. Az elmúlt évek során az Itsliquid csoport kulturális központtá vált a kreatívok, a kiállítótermek és a művészet szerelmesei között.

2023. szeptember 16. Amikor Ég és Föld összeér- t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely- Ars Sacra Fesztivál-Szent István Bazilika Lovagterem-BUDAPEST

“Martos Levente Balázs arra is rámutatott, hogy egy kiállítás a végsőkig feszíti a lehetőségeinket a megértés terén, azt várja el tőlünk, hogy minden egyes képet külön befogadjunk, vagy legalábbis hogy minél többet befogadjunk belőle. Pedig igazából minden egyes kép előtt kialakul egy karéj, az ember fölméri, hogy milyen távolról tudja befogadni, mennyire hívja meg, engedi magához közel az a bizonyos kép.” Forrás: Magyar Kurír)

2023. augusztus 20. Úton-Művelődési Központ-NEMESVITA

2023. július 28. Emerge exhibition virtuális kiállítás- Melbourne/Ausztrália/

Egy online művészeti galéria és bolt vagyunk, amely támogatja a különböző háttérrel rendelkező művészeket a digitális korban.

https://www.thealchemicalart.com/emerge-exhibition

2023. Július 21.Borders Art Fair 2023.Palazzo Albrizzi-Capello-VELENCE/Olaszország/

A jövő tájai című kiállítás, ahova 30 országból, 80 művészt válogattak be – az Oszloposok című festményem is kiállításra került. Fotók forrása: Itsliquid Group

2023. július 15. Úton- Kultúr-Tárház-LESENCEISTVÁND/VEB2023/

“Mielőtt megtekintenék a festményeimet, engedjék meg, hogy néhány gondolatot mondjak Szent Jakabot ábrázoló festményemről. A kiállításom címe: Úton. Mindannyian úton vagyunk, mindannyian keresünk valamit. Szent Jakab amellett, hogy Jézus Krisztus kiválasztott apostola volt, az utazók, zarándokok védőszentje. A kezénél lévő vándor bot és vándor tarisznya is ezt jelképezi. A zarándokút egy lelki utazás, amely során az ember közelebb kerülhet Istenhez, önmagához és a természethez. A falu templomának is ő a védőszentje. Az ő nevéhez fűződik az El Camino zarándokút. És ide kapcsolódik Lesenceistvánd is, ahol a Via Pannónia keresztülhalad. A Via Pannónia út egy olyan zarándokút, amely Magyarországon halad át, és összeköti a Szent Márton-utat és az El Camino de Santiago útvonalakat.

Polgármester úr, szeretném ezt a festmény a falunak ajándékozni, így kapcsolódva a közös zarándoklathoz…”

2023. március 22. Forrás-Agóra Kulturális Központ-VESZPRÉM

“Amikor egy művész rámutat az alkotásaira, ne azt nézzük, hogy milyen festék van rajta, hanem azt, amit a művész mutat. Olyat is beleláthatunk, amit talán még ő sem. Megannyi érzés, gondolat tör elő mindenkiből a képek láttán, de ne féljünk ettől. Nem mondom Gyurira, hogy próféta, de a jövőbe lát. Hiszen, ha tetszik, ha nem, a gépek egyre inkább átveszik az emberek munkáját, összekeveredik az ember és a gép. Félelmetes és bizarr a jövő. Gyuri alkotásain mintha ez is megjelenne. Ez egy nagyszerű pszichológiai játék is, hiszen aki ezektől a képektől megijed, az ettől a jövőtől fél. Aki pedig azt mondja, hogy micsoda nagyszerű kép, az azt mondja, hogy micsoda lehetőség! Amikor ránézünk ezekre a biomechanikus képekre, amelyeken egyszerre ott a szerves és a gépi, milyen érzések fognak el bennünket? – tette fel a kérdést elgondolkodtató megnyitóbeszédében Markovics Milán Mór. 

Mindezt még tetézte azzal, hogy az alkotó munkája, az idősek ápolása nem akármilyen feladat. A hivatása mégis az, hogy alkotó, művész legyen. Azt mondják, akinek hivatása van, az nem magasabb rendű, hanem több a vesztenivalója. Gyurinak nagyon sok vesztenivalója van. De épp a veszteségei, a küzdelmei révén jutott el oda, ahol most van. Ezért olyan mélyek az alkotásai. Ezért érdemes azokat úgy nézni, hogy ő azzal a festékszóró pisztollyal, amellyel ezeket a képeket alkotja, valóban beleteszi az alkotásokba az életét, a fájdalmat és a szeretetet egyaránt.”

2023. február 20. Elképzelt valóság-Nagymányoki Közművelődési Központ-NAGYMÁNYOK

“Először a művész gondolataiban, elméjében jön létre, fogan meg a kép, aztán elkezdődik az alkotás. Fejlődik, formálódik, alakul a rajz vagy festmény. Órákig, napokig, akár hetekig is eltarthat, mire az ilyen szép alkotások megszületnek. Ez a magzat 9 hónapig tartó fejlődéséhez, majd megszületéséhez hasonlítható és itt kezdődik a mi felelősségünk, nekünk befogadóknak kell a továbbiakban életben tartani a festményt. Pablo Picasso így fogalmazta ezt meg: „A képet az ember nem gondolja el, és nem rögzíti előre, amíg készül, követi a gondolat mozgását. Készen is tovább változik; annak lelkiállapota szerint, aki nézi. A kép él, mint az élőlény, változik a mindennapi élet követelményei szerint.” Ez természetes, mert hiszen a kép csak az által él, aki nézi – emelte ki Sütő-Németh Hajnalka.

2022. szeptember 26. “Szeptember végén…” Petőfi vers ihlette kiállításTamási Áron Művelődési Központ-TAPOLCA 

Festményem inspirálója az a Petőfi Sándor volt, aki teljes szívvel-lélekkel vágyódott a
szabadságra és szerelmének beteljesedésére. Szerelme, Szendrey Júlia önálló
egyéniség volt, aki nem szeretett volna függeni egy férfitól, éppen ezért nehezen
engedte magát kötődni a másikhoz.
Próbáltam egy „fátyol” (függöny) mögé rejteni a még „ismeretlen” és mezítelen, tiszta
női alakot, aki egyaránt jelenti Petőfi és nemzete számára az áhított szabadságot, de
ugyanakkor szerelmét, a dacos lyányt: Júliát is.

2022. szeptember 24. Ars Sacra Fesztivál – Sodrásban – Balaton Színház – KESZTHELY

Szeptember 24-én, szombaton este Keszthelyen, a Balaton Színházban sor került Műhelyünk 6. kiállításának megnyitójára, “Sodrásban” címmel. A szeretet sodrására utalva, a címmel és témánkkal kapcsolódtunk az Ars Sacra hetéhez, mottójához. Nagy örömünkre már új társakkal bővülve voltunk jelen, 8 kiállító művésszel. Ez az alkalom különleges volt a t’ARS életében, mert személyesen is találkozhattunk több olyan, a közelmúltban csatlakozott társunkkal, akikkel eddig csak virtuális módon láthattuk egymást. Ezektől az első személyes találkozásoktól számunkra igazi ünnepé vált ez a nap!

2022. szeptember 24. Ars Sacra Fesztivál-Íme, az ember!-Nagyboldogasszony róm.kat. templom-TAPOLCA/

A XVI. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva lesz közös kiállításunk Tapolcán a Nagyboldogasszony római katolikus templom oldalkápolnájában. A kiállítás címe: “Íme, az ember!”

A kiállító alkotók sokszínű technikával dolgoznak, mint pl. olaj, aquarell, tempera, ceruza/szénrajz, akrill és airbrush.

Festményeink bibliai képek segítségével mutatják be az embert-Istenembert.

Gazdag látásmódunk és sokszínű technikáink segítségével próbálunk megragadni egy-egy képet, történetet, személyt a bibliából és azt próbáljuk lefesteni, megrajzolni, önmagunkat is beletéve az alkotásba.

Invitálunk mindenkit, hogy álljon meg egy-egy alkotás előtt, hagyja lecsendesedni a lelkét, hallja meg a szíve csengését és lássa meg az embert, az Istenembert!

2022. július 27. Érzések és képek-Nagyboldogasszony róm.kat.templom TAPOLCA

Már az augusztusi tárlat látható a templomban 🙂

Ha júliusban látta és tetszett a kiállítás, vagy éppen kimaradt és csak most jár Tapolcán, mindenképpen ajánljuk, hogy nézze meg a mostani tárlatot is, hiszen most is sokszínű alkotásainkkal szeretnénk megörvendeztetni önöket!

Szeretettel ajánljuk mindenkinek nyári tárlatunkat!

Ha a Tapolcán a Tóparton vagy a templom környékén járnak, menjenek be a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomba is és nézzék meg az oldalkápolnában kiállított alkotásainkat!

A templom csendje és hűvöset adó falai mellett hagyják, hogy lelküket az alkotások szépsége és mondanivalója is átjárja. 🙂

2022. július 24. Szalay Gyöngyi vívóterem-TAPOLCA

Egy éve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy az akkor felújítás alatt álló vívóterem megújulásához, én úgy járulhatnék hozzá, ha Tapolca város vívóolimpikonjairól portrét festenék.

Megtisztelteltetés számomra, hogy a mai napon adhattam át a festményeket a Tapolca vívóklubnak, amikor a város Csermák József kalapácsvetőt ünnepli, aki 70 évvel ezelőtt olimpiai aranyérmet szerzett Helsinkiben.

2022. július 7. Ablakaink-Tamási Áron Művelődési Központ TAPOLCA

2022. június 3. Belső utazás című önálló kiállítás -AGÓRA VESZPRÉM

2022. május 3. Tamási Áron Művelődési Központ-TAPOLCA/Közös kiállítás/

 A tárlatnyitó közönségét, a kiállító helyi alkotókat  Barczáné Tóth Boglárka, a Tamási Áron Művelődési Központ vezetője köszöntötte. Ő osztotta meg a hírt a jelenlévőkkel:  Tihanyiné Bálint Zsuzsanna 12 év után távozik a csoport éléről és átadja feladatait két utódjának, a művészeti vezetést vállaló Somogyiné Varga Anikónak és a jövőben a szervezési feladatokért felelős Sütő-Németh Hajnalkának.

2022. május 1. Központi Szeminárium BUDAPEST-t-ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely kiállítása

Tegnap Anyák napját és Szent József ünnepét egy szép kiállításmegnyitóval is koronázhattuk: “Egy igaz ember II.” címmel megnyílt a t’ARS Műhely “Ki számomra Szent József?” alkotói felhívására beérkezett munkák második tárlata, ezúttal a Központi Szemináriumban – az Egyház egyetemes védőszentjéhez különösen is méltó helyszínen. Szeretettel ajánljuk megtekintésre egész májusban. Gyönyörű hely, erős atmoszféra.

2022. április 20. Agóra VESZPRÉM – közös kiállítás

“A művészet különböző ágai, legyen az zene, irodalom vagy a festészet, mindig valami átjárót sejtetnek a belső és külső világunk között. A művészi közeg, sajátos áhitatot ébreszt az emberben. Bíztatok mindenkit, ahogy megáll egy-egy alkotás előtt, hagyja lecsendesedni a lelkét, hallja meg szíve csengését, találja meg az átjáró mögötti csodát.”

2022. április 8. Nagy László Városi Művelődési Központ AJKA-közös kiállítás

Árnyék mögött fény ragyog című kiállítás

“Az elmúlt időszakban annyi rossz dolog vett körül bennünket (pandémia, személyes tragédiák, most a szomszédos háború…
Szeretnénk, ha most nem csak a negatív dolgokra fókuszálnánk, hanem meglátnánk azt a sok szépet is, ami mindezek ellenére körülvesz bennünket.
Ez lehet egy mosoly; egy kisgyermek kacagása; egy jó könyv; egy kellemes zene, amit az előbb hallhattunk; a festményeink ….

Mi ezeket a szépségeket, pozitív, néha talán negatív érzéseket, emlékeket a festményeken keresztül szeretnénk önöknek megmutatni. Bíztatok mindenkit, bátran álljon meg egy-egy festmény előtt, és hagyja, hogy magával ragadja az alkotás…”

2022. február 19. Szent József Ház BUDAPEST-t-ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely kiállítása

Egy igaz ember című kiállítás, a “Ki számomra Szent József?” alkotói felhívásra érkezett munkákból

….az első, számomra egy kicsit talán idegen megközelítés engem meglepett,
és ezért sokkal többet foglalkoztam azzal a képpel, sokkal többet néztem,
sokkal többet bontogattam, csomagoltam kifelé, és ezáltal egyrészt nagyon megszerettem, megláttam benne mélyebb utalásokat…egy nagyon szigorú arcot mutatott elsődlegesen az Atyáról, ami bennem egy felkiáltó jel lett, hogy vajon ennek most milyen üzenete lenne?
Ugyanakkor párosulva azzal az irgalommal, ami a képen megjelenik, hogy ránk bízza azt a gyermeket, gyermek formájában földre érkező Messiást, Most az Atya-Isten és Szent József egy kicsit egy a képen…ez egy nagyon érdekes, felelősségteljes és
szerető atyát…, egy olyan Atyát bontott ki, aki pontosan tudja, hogy milyen kockázatot vállal, amikor -ha az Atyáról beszélek, hogy ránk bízza az Üdvözítőt gyermekként, illetve Szent József küldetése teljes tudatában, hogy hogy kísérte végig valószínűleg, ezt a gyermek, növekedő gyermek Messiást. Mind a kettő egy nagyon felelősségteljes, egy nagyon áldozatkész, …tudatában léve, hogy ez a gyermek kicsoda és úgy adja nekünk, bízza ránk, törékeny emberekre… Kiszolgáltatottan….teljes mértékben…, de ez a kettősség ott volt…”
Magyar Krisztina grafikus művész- t-ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely

2021. augusztus 20. Művelődési Ház NEMESVITA– Közös tárlat

2021. július 15. Tamási Áron Művelődési Központ TAPOLCA

Végre újra együtt! című kiállítás

2021. június 30. Hévíz Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény

Most, hogy a járványügyi helyzet is lehetővé tette, festményeim elfoglalhatták méltó helyüket Hévízen, a Teréz Anya Szociális Integrált Intézményben, melyeket az átadás után Tamás atya meg is áldott!

2020. november 24. Tamási Áron Művelődési Központ, Tapolca

Sokszínű világ című kiállítás

Működése 11 éves történetében először rendez úgynevezett online kiállítást a Tapolcai Városi Képzőművész Kör a Tapolcai Média közreműködésével. A járványhelyzet miatt a Tamási Áron Művelődési Központ falain belül  működő alkotói csoport tizenkét amatőr művészének képeit és a kör vezetőjének gondolatait egyelőre csak a kulturális intézmény facebook oldalán tekinthetik  meg az érdeklődők november 24-től

2020. október 21. Tamási Áron Művelődési Központ, TAPOLCA

Teremtve birtokolni című kiállítás – önálló

2020. szeptember 21. Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium – KESZTHELY

2020. január 17. Ablakaink kiállítás Tamási Áron Művelődési Központ – TAPOLCA

2019. június 25. Sokféle útjaink – Tamási Áron Művelődési Központ – TAPOLCA

2019. április 10. KépMás – Másképp / önálló kiállítás/ – Vörösmarty Mihály Művelődési Központ – BONYHÁD